Seeds Of Destruction

A performance by Duo Feigenbaum, consisting of a lecture interspersed with an automatic language performance (in Dutch) by Duo Feigenbaum, for Museumnacht, Huize Frankendael, Amsterdam, 2013.

DESCRIPTION:

Perspective is violent, heterotopy is a broken body. A dialogue drilling down into the structures of time, space and language, plunging from scale to scale in an effort to reframe these broken bodies, like a geologist uses the mass extinction events to structure the history of Earth.

ER ZIJN TWEE STRUCTUREN: DE EERSTE WAS DIE WAARIN HET PROBLEEM ONTSTOND, IN DE TWEEDE IS HET PROBLEEM NU IRRELEVANT. ZOALS ELK NIEUW ANTWOORD IS NIET HET ANTWOORD OP BEPAALD EEN PROBLEEM ALS EEN VRAAG, MAAR JUIST HET VERDWIJNEN ERVAN. HET ENIGE ANTWOORD IS HET ANTWOORD OP DE VRAAG: HOE HEBBEN WIJ ONSZELF VAN DE VORIGE SITUATIE NAAR DE HUIDIGE VERPLAATST?

“He passes on his journey to hell-gates; finds them shut, and who sat there to guard them; By whom at length they are openend, and discover to him the great gulf between hell and heaven; With what difficulty he passes through, directed by chaos, the power of that place, to the sight of this new world which he sought.” (Paradise Lost, Book II – John Milton)

IS VERANDERING MOGELIJK MET VOORBEDACHTE RADE? DE WANORDELIJKHEID VAN HET GEHEEL VAN DE TAAL IS HET FUNDAMENT VAN ALLE ORDE, EN MAAKT TEGELIJKERTIJD ALLE ORDE PROVISIONEEL. TAAL IS HET SKELET VAN ALLES. VERNIETIGING VAN EEN GESPREK ALS DIT IN HET MIDDEN VAN DE TAAL TE VERTRAGEN, TOT ALLES IS GEMENGD.

DE DOOD IS DUS ZAAD VAN ORDE, EN MAAKT TEGELIJKERTIJD DAT DE VOORLOPIGE ORDE VAN SITUATIE ZO VOLLEDIG KAN WORDEN GEDEFINIEERD ALS BEGREPEN, DAT AL HET OVERIGE ALLEEN NOG LIJKT TE VERWIJZEN NAAR ONMOGELIJKHEID. VOLLEDIG IS HET MOGELIJK DAT DEZE VOLGORDE VAN ALLE BESTANDEN SAMEN DE GEHELE BESTELLING NAAR HET CENTRUM TE VORMEN, IN DE TAAL DIE WIJ PRESENTEREN, ALTIJD EEN MANIER OM ELKE TE WELOMSCHREVEN PLAATS TE ONTRUIMEN.
MAAR NATUURLIJK PRESENTEREN ALLEEN ALLE GEDACHTEN DE GEHELE TAAL ALS HET DE ONDERGANG VAN ALLES DAT VOORLOPIG IS. DE COLLECTIE VAN TALEN VAN ALLES WAT IS GEDEFINIEERD IN DE WERELD, IS MORELE DESORGANISATIE. WIJ GELOVEN DAT DE VREDE STOORNIS.

MENSELIJKE TAAL IS ONTSTAAN UIT STALINS TOESPRAAK, SPORT, KAPOTTE PERSONAGES EN GEBROKEN BOTTEN. IN VEEL GEVALLEN ZELFS GRATIS. VRIJ VAN ELKE VERWIJZING NAAR DE OORSPRONKELIJKE PLAATS TUSSEN DE ANDERE FRAGMENTEN VAN DE ANGST, IN DE VORMING VAN ZINNEN. ZO’N GEORDENDE SET VAN BEGRIPPEN DIE DIE WE KUNNEN ALTIJD OM OPNIEUW TE CREËREN , JUIST OM IN PRINCIPE NIET VOOR EENS EN ALTIJD EEN ORDE TE VESTIGEN.
ONZE PASSEN WOORDEN NIET IN EEN ZIN DAAR ALLE GENERATIES NIET TEGELIJKERTIJD KUNNEN BESTAAN.

NET ALS IN DE TAAL VAN DE OPDRACHTGEVER OF MOGELIJKE TOEKOMSTIGE SCENARIO’S, IS IN EEN CHAOTISCHE WERELD ECHTER HET SPECIFIEKE SCENARIO DAT TOEKOMSTIGE WERKELIJKHEID ZAL WORDEN ONVOORSPELBAAR. APPERCEPTIE VAN DE WANORDELIJKE WERELD IS HETZELFDE ALS ONZE PERCEPTIE VAN TIJD.
DE TAAL IS DE WANORDE VAN ALLE DINGEN MOGELIJKE COMBINATIES DIE WAAR DE HELE TAAL KUNNEN BESTAAN SLECHTS DE ONBEGRIJPELIJKE TOESTAND VAN DE WERELD IN HET GEHEEL DER TIJDEN. FINANCIERING VAN EEN GEBRUIKELIJKE NEUTRALE PERSOON TOT EEN BURGEROORLOG IN HUN TAAL OVER LIJKEN TE SPREKEN, OMDAT JE NIET ECHT NAAR DE TOEKOMST BENT GEWEEST.

DE ORDE VERANDERING IS WANORDE. RADICALE VERANDERINGEN ZIJN MOGELIJK MET VOORBEDACHTEN RADE. HET WORDT NIET GEANNULEERD OMDAT ER GEEN MANIER IS OM AANKOMENDE PROBLEMEN ALS ER EEN VERANDERING OPTREEDT. RADICALE VERANDERINGEN KUNNEN HET EINDE VAN DE WERELD OP VOORHAND BETEKENEN. HOEWEL WE NIET VAN TE VOREN KUNNEN BESCHRIJVEN, KUNNEN WE ACHTERAF ELKE BESCHRIJVING NATUURLIJK GEMAKKELIJK WIJZIGEN. VERANDERING IS NIET HET RESULTAAT VAN DE WIJZIGING, MAAR ZELF WIJZIGING.

OMDAT NIET DE TOEKOMST MAAR WIJZELF DOOR UITBREIDING VAN DE TAAL IN DE TIJD, VERANDERT DE ONDERGANG VAN ALLE HUIDIGE CONCEPTEN VAN DE ZIEKTE VAN DE WERELD BUITEN, OM VERANDERING TE BRENGEN DOOR VAN DEZELFDE HOOGRE EEN STAAT VAN CHAOS TE CREEREN. OP ZEKERE HOOGTE ZAL U NIET LEREN VAN DE GESCHIEDENIS, MAAR BENT U ZELF HET UITBREIDEN VAN DE TAAL IN DE TIJD ALS DE ONDERGANG VAN DE CONCEPTEN IN DEZE VOLGORDE VAN DE WERELD, TOT VER VOORBIJ HET HEDEN. DANK U.

Duo Feigenbaum is Esmee Geerken & Gijs Wahl